Vluchten naar Europa (copy) (copy)

HOOFD

5

STUK

Vluchten naar Europa 

Veel mensen uit andere landen hopen in Europa een beter leven te beginnen. Die mensen noemen we asielzoekers. Mensen worden bijvoorbeeld asielzoeker omdat ze moeten vluchten uit een land waar oorlog is. EU-landen denken daar niet hetzelfde over. Sommige landen willen dat Europa veel mensen opvangt. Maar andere landen willen juist zo min mogelijk mensen binnen laten.

OP DE VLUCHT

In 2015 komt er een grote groep vluchtelingen naar Europa. Zij komen vooral vanuit Syrië en Libië. Daar is een gevaarlijke oorlog bezig. Landen in de Europese Unie worden het niet eens over wat er met de vluchtelingen moet gebeuren.

Veel helpen

Sommige landen zijn bereid om veel asielzoekers op te vangen en een beter leven te geven. Zij vinden dat:

Grenzen dicht

Tegenstanders vinden het gevaarlijk voor de EU om veel mensen binnen te laten. Zij houden de EU-grenzen liever op slot. Zij vinden dat:

Wat doet Europa al?

EU-landen bepalen voor een groot deel zelf wat ze met vluchtelingen doen. Maar de EU probeert wel dingen te regelen. De EU wil veel vluchtelingen opvangen in plekken buiten Europa: bijvoorbeeld in het gebied waar de vluchtelingen zelf vandaan komen. In 2016 sluit Europa een deal met Turkije. Migranten die via Turkije naar Europa komen maar daar niet mogen blijven, stuurt de EU naar Turkije. De Europese Unie betaalt Turkije om die mensen op te vangen.

Wat vind jij: moet Europa meer of minder asielzoekers toelaten?

Waarom vind je dat?

Wat voor asielzoekers moet Europa binnenlaten?

 • Mensen die vluchten uit een land waar oorlog is
 • Mensen die in Europa een beter leven willen beginnen
 • Mensen die familie in Europa hebben wonen
 • Kinderen zonder ouders
 • Allemaal
 • Niemand

Waarom vind je dat?

Moet jouw land Europa helpen en ook asielzoekers opvangen?

Opvangkamp

Veel mensen die naar Europa vluchten, reizen via Griekenland. Omdat veel asielzoekers niet zomaar door mogen reizen, stuurt Griekenland hen naar kamp Moria. Dat is geen vakantiekamp, maar een vluchtelingenkamp. Asielzoekers wonen er in tenten en zitten heel dicht op elkaar. Omdat het lang duurt voordat deze mensen geholpen worden, zitten mensen er soms jarenlang vast. Er wachten zelfs 5.000 kinderen in Moria tot ze weten of ze door mogen reizen naar Europa.

Moria

Hoge muren

Ken je de Berlijnse Muur nog, die in 1989 omviel? Sindsdien bouwen landen in Europa nieuwe muren. Hongarije, Griekenland en Bulgarije bouwen hoge muren om ervoor te zorgen dat vluchtelingen niet zomaar hun land binnenkomen.

muur in Bulgarije

Wist-je-datje

In totaal hebben EU-landen al 1000 kilometer aan nieuwe muren gebouwd. Dat is zes keer zo lang als de Berlijnse Muur!

Europa-feitje!

In Portugal is het verboden om in de oceaan te plassen. Een gekke wet, want dat is natuurlijk erg lastig te controleren voor de Portugese politie.

Wist-je-datje

Omdat Europa muren bouwt en andere dingen doet om vluchtelingen buiten te houden, krijgt het soms de bijnaam ‘Fort Europa’. Europa lijkt daardoor namelijk op een afgesloten kasteel.

Oplossing code alfabet:
HONG KONG


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Vluchten naar Europa (copy) (copy)

  Vorige pagina

  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Vluchten naar Europa (copy) (copy)

  Volgende pagina