Samenwerken in een Koude Oorlog (copy)

HOOFD

1

STUK

Samenwerken in een Koude Oorlog

Als de wereldoorlogen voorbij zijn, weten de landen van Europa het zeker: ze willen nooit meer zo’n verschrikkelijke strijd voeren. Zes landen in West-Europa beginnen voorzichtig samen te werken. Ook omdat ze bang zijn voor de Sovjet-Unie. Zo zetten ze de eerste stappen op weg naar de EU.

IJzeren Gordijn

Europa bestaat tijdens de Koude Oorlog uit twee delen. De West-Europese landen sluiten zich aan bij de Amerikanen. De Oost-Europese landen horen juist bij de Sovjet-Unie. De grens tussen die gebieden in Europa noemen we het ‘IJzeren Gordijn’. Dat is geen echte grens, maar een verzonnen lijn.

Berlijnse Muur

Mensen in Berlijn kunnen de grens tussen Oost- en West-Europa wél echt zien. De Duitse hoofdstad is namelijk opgedeeld in Oost- en West-Berlijn. In 1961 bouwt Oost-Duitsland zelfs een muur tussen die delen: de Berlijnse Muur. Mensen die van de ene naar de andere kant van de stad willen, mogen dat plotseling niet meer. Sommige mensen proberen over de muur te klimmen, maar dat is erg gevaarlijk. Duitsers die het proberen, worden soms zelfs doodgeschoten.

Geen vijanden meer

De landen in West-Europa willen meer samenwerken. Daarom bedenken ze nieuwe organisaties. In 1951 richten Frankrijk, West-Duitsland, Nederland, Luxemburg, België en Italië de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal op. De landen willen samen aan hun economie werken en dat er meer vertrouwen komt tussen de oude vijanden Frankrijk en Duitsland. In 1957 gaan de landen nog een stapje verder. Ze richten dan de Europese Economische Gemeenschap op.

Wist-je-datje

De landen kiezen ervoor om samen te beslissen over kolen en staal, omdat je die grondstoffen nodig hebt om oorlog te voeren. Dankzij die samenwerking wordt oorlog voeren dus steeds lastiger!

Bang voor Duitsland

Veel Europeanen zijn in 1989 nog steeds bang voor Duitsland. Zou dat sterke land opnieuw de vrede in gevaar brengen nu het weer verenigd is? Niemand wil een nieuwe wereldoorlog. Alleen door nóg meer samen te doen kunnen de leiders van Europa die angst wegnemen. Helmut Kohl is het daar mee eens. Samen met de Franse president François Mitterrand is hij één van de belangrijkste oprichters van de Europese Unie.

1989: een belangrijk jaar

De Koude Oorlog duurt lang, maar in Midden- en Oost-Europa zijn steeds meer mensen het beu. In 1989 opent Oost-Duitsland de Berlijnse Muur en een jaar later worden West- en Oost-Duitsland weer één land. Helmut Kohl wordt de leider van het herenigde Duitsland.

Het vallen van de muur in 1989

Op naar Maastricht

De Koude Oorlog eindigt pas écht in 1991. Dan is het tijd om Europa weer op te warmen! Na eeuwen vol strijd willen Europese leiders een manier vinden om de vrede te bewaren. Daarom richten ze in Maastricht de Europese Unie op. In het volgende hoofdstuk lees je alles over dat belangrijke moment!

Europa-feitje!

In IJsland is het zo koud dat er geen muggen leven!

LEGpuzzel

Aan de slag! 

De Berlijnse muur staat vol kunstwerken. Na de val van de Muur in 1989 zijn meer dan honderd kunstenaars uit 21 verschillende landen uitgenodigd om hun beeld van ‘vrijheid’ op de muur te zetten. Nu mag jij zelf aan de slag met een graffiti-tekening!

Op welk moment voelde jij je vrij? Was dat op school, thuis of tijdens het sporten? Waarom voelde je je vrij? Teken hier jouw vrijheidsmoment als een graffiti-­kunstwerk. Gebruik je gave letters? Maak je gebruik van symbolen? Alles mag!


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Samenwerken in een Koude Oorlog (copy)

    Vorige pagina

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Samenwerken in een Koude Oorlog (copy)

    Volgende pagina