Hoe werkt de EU eigenlijk? (copy) (copy)

HOOFD

2

STUK

Hoe werkt de EU eigenlijk?

De Europese Unie bestaat uit 27 landen. Die EU-landen noemen we lidstaten. Deze lidstaten besluiten veel dingen samen. Ze beslissen met zijn alle over landbouw, milieu, immigratie en handel.

Moeilijk hoor!

Afspraken maken in de EU is erg ingewikkeld, want er moeten veel landen mee beslissen. De landen werken het makkelijkst samen op gebieden als handel en milieu. Maar bij sommige onderwerpen is het een stuk lastiger. Denk maar aan het leger. Wat is beter: één Europees leger of ieder land zijn eigen soldaten? Veel lidstaten willen dat zelf bepalen.

Europees Parlement

Net zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland heeft de Europese Unie een eigen parlement. Dat parlement is wel veel groter: het heeft maar liefst 705 zetels! De EU-landen houden één keer in de vijf jaar verkiezingen voor dit parlement. Hoe meer inwoners een land heeft, hoe meer zetels dat land mag vullen.

Europese commissie

Iedere lidstaat kiest een eurocommissaris. Die 27 eurocommissarissen zijn een soort ministers. Zij hebben allemaal een eigen gebied om aan te werken, zoals landbouw, economie of milieu. Samen zitten ze in de Europese Commissie. Dat is het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Europese Raad

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de EU ook nog de Europese Raad. Daarin zitten alle 27 leiders van de lidstaten. Frankrijk stuurt bijvoorbeeld zijn president en Nederland zijn premier. Deze leiders overleggen in de Europese Raad over belangrijke zaken, zoals het uitbreiden van de EU. Als deze leiders bij elkaar komen voor een overleg, noemen we dat een ‘Europese top’.

Wist-je-datje

Als het over Europa gaat, hoor je mensen vast wel eens ‘Brussel’ zeggen. Dat is de hoofdstad van België, maar ook een soort hoofdstad van de Europese Unie. Vanuit die stad wordt de EU bestuurd. Veel mensen die voor de EU werken, wonen daarom in Brussel.

Wist-je-datje

De EU heeft een eigen vlag, maar ook een eigen lied: de ‘Ode aan de Vreugde’ van Ludwig van Beethoven. Dit lied heeft geen woorden, maar alleen muziek: want dat snapt iedereen!

Nog meer…?

Je zou het bijna niet geloven, maar de EU heeft nóg meer belangrijke onderdelen:

De Raad van de Europese Unie
Ieder EU-land stuurt hier zijn ministers naartoe. Die ministers nemen belangrijke besluiten. Dat doen ze vaak in overleg met het Europees Parlement.

Europese Centrale Bank
Deze bank houdt de euro en andere Europese banken in de gaten. Het is de enige bank die eurobiljetten mag drukken!

Europese Rekenkamer
De Rekenkamer controleert of de EU op de juiste manier zijn geld uitgeeft.

Hof van Justitie van de Europese Unie
Dit hof controleert of lidstaten zich aan Europese regels houden. Het hof lost ook ruzies tussen de EU-landen op.

Europa-feitje!

Houd je van kastelen? Dan moet je naar Tsjechië, het land met de meeste kastelen in Europa. Daar staan er wel 932!

Wist-je-datje

Om te vergaderen reizen leden van het parlement heen en weer tussen Straatsburg in Frankrijk en Brussel in België. Dat is vroeger zo besloten, maar veel mensen vinden het erg onhandig. Het kost bovendien heel veel geld, meer dan 100 miljoen euro per jaar!


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Hoe werkt de EU eigenlijk? (copy) (copy)

    Vorige pagina

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Hoe werkt de EU eigenlijk? (copy) (copy)

    Volgende pagina