Het Verenigd Koninkrijk stapt op (copy)

HOOFD

4

STUK

Het Verenigd Koninkrijk stapt op

De Europese Unie heeft dus veel voordelen. Toch wil niet iedereen erbij horen. Die mensen noemen we anti-Europa. Zij zien juist veel nadelen van de EU.

Mensen die tegen de EU zijn, vinden dat:

BRexit

In 2016 gebeurt er iets waar de Europese Unie erg van schrikt. Het Verenigd Koninkrijk twijfelt of het nog wel bij de EU wil horen. Veel Engelsen vinden dat de EU veel te veel lastige regeltjes maakt. Alle Engelsen mogen daarom stemmen over de EU. En wat blijkt? Iets meer dan de helft van de stemmers wil de EU verlaten. In 2020 vindt daarom de ‘Brexit’ plaats. Het Verenigd Koninkrijk verlaat dan officiëel de EU.

Wist-je-datje

Het woord ‘Brexit’ komt van de woorden ‘Brittain’ en ‘exit’. Die woorden betekenen ‘Brittannië’ en ‘vertrek’.

Wist-je-datje

Je hoort weleens mensen zeggen dat de EU uiteindelijk de ‘Verenigde Staten van Europa’ wordt. Dat de EU één land wordt, net zoals de Verenigde Staten van Amerika. Maar de EU is dat niet van plan. Voorlopig blijven alle lidstaten gewoon hun eigen land.

Ruzie

Het is niet makkelijk om uit de EU te stappen. Het Verenigd Koninkrijk heeft veel afspraken met de EU-landen. Maar door de Brexit moet dat nu allemaal anders. Dat regelen duurt bijna vier jaar! Zelfs na de Brexit gaan de ruzies over die afspraken door. De EU en Het Verenigd Koninkrijk zijn het bijvoorbeeld niet eens over de controles bij de Engelse grens.

Wist-je-datje

Sommige mensen in andere landen willen ook uit de EU stappen. In Nederland willen sommige mensen een ‘Nexit’. Sommige Fransen willen een ‘Frexit’ en Grieken een ‘Grexit’.

Memory

Europa-feitje!

Nergens wordt zoveel chocola gekocht als op het vliegveld bij Brussel in België. Daar verkopen ze ieder jaar meer dan 800.000 kilo chocolade!

Wist-je-datje

In de jaren zestig wil het Verenigd Koninkrijk juist heel graag lid worden van het Verenigde Europa. Dat lukt niet, omdat Frankrijk dwars ligt. De Franse president Charles de Gaulle vindt het Verenigd Koninkrijk niet goed bij de rest van de landen passen. Pas als De Gaulle geen president meer is, kunnen de Engelsen eindelijk lid worden.

Luie Italianen en zuinige Zweden?

De landen in de Europese Unie werken veel samen. Toch gaat het ook wel eens mis. Dan zijn ze boos op elkaar omdat ze iets niet, of juist wél doen. Vaak zeggen landen dan dingen over elkaar die te maken hebben met stereotypen. Een stereotype is een overdreven beeld van een groep mensen of een heel land.

Noord en zuid

De stereotypen in Europa gaan vaak over het verschil tussen Zuid-Europa en Noord-Europa. Nederlanders, Zweden en Duitsers zeggen wel eens over Italianen, Spanjaarden of Grieken dat ze lui zijn. Zuid-Europa vindt juist dat die noorderlingen maar zuinig en streng zijn.

Klopt dat wel?

Het stereotype dat mensen uit Noord-Europa harder werken dan mensen uit Zuid-Europa klopt eigenlijk niet. Mensen uit Italië, Griekenland en Spanje zijn per week meer uren op hun kantoor dan mensen uit bijvoorbeeld Nederland. De lunchpauze in Zuid-Europese landen duurt vaak langer, maar ze werken daar ook langer door. Zo zie je maar, met stereotypen moet je heel erg oppassen!

Wist-je-datje

Denemarken, Oostenrijk, Nederland en Zweden worden de ‘vrekkige vier’ van Europa genoemd. Andere lidstaten vinden dat zij te zuinig zijn en te veel op hun centjes letten.

Wist-je-datje

Op een Nederlands tijdschrift uit 2020 staat een afbeelding van de stereotypen in Europa. Daarop zie je luie Zuid-Europeanen en hardwerkende Noord-Europeanen. In Zuid-Europa kunnen ze er niet om lachen.

Europa-feitje!

In Nederland zijn er meer fietsen dan mensen. In 2021 staan er maar liefst 23 miljoen fietsen in het kleine land.

Over ieder land bestaan wel stereotypes. Weet jij welk stereotype bij welk volk hoort?

Het antwoord vind je onderaan deze pagina.

Nederlanders

Spanjaarden

Fransen

Britten

Duitsers

Grieken

veel temperament (zijn snel boos).

zijn lui.

zijn trots.

hebben geen humor.

zijn gierig.

zijn altijd dronken.

Nederlanders > zijn gierig

Spanjaarden > hebben veel
temperament

Fransen > zijn trots

Britten > zijn altijd dronken

Duitsers > hebben geen humor

Grieken > zijn lui


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Het Verenigd Koninkrijk stapt op (copy)

    Vorige pagina

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Het Verenigd Koninkrijk stapt op (copy)

    Volgende pagina