Geld moet rollen (copy) (copy)

HOOFD

3

STUK

Geld moet rollen

Als jij je zakgeld krijgt, kun je dat aan allerlei dingen uitgeven. Misschien koop je snoep of een tijdschrift. Of misschien spaar je wel voor een spelcomputer. Net zoals jij moet de Europese Unie kiezen waar zij geld aan uitgeeft.

In 2021 wil de Europese Unie maar liefst 164 miljard euro uitgeven. Dat is ongeveer 365 euro per inwoner van de EU! Waar komt dat geld vandaan? En waar moet het allemaal naartoe?

Klimaat

De EU geeft geld uit om de opwarming van de aarde tegen te houden. De Unie geeft bijvoorbeeld geld aan bedrijven om milieuvriendelijker te worden.

Veiligheid

De EU zet geld opzij om voor de veiligheid van lidstaten te zorgen.

Landbouw

De EU geeft veel geld aan boeren in EU-landen. Die moeten namelijk zorgen voor gezond voedsel in Europa.

BETERE WEGEN

De EU wil dat vakantiegangers, vrachtwagens, treinen en vliegtuigen sneller door Europa kunnen reizen. Daarom geeft de EU geld uit aan betere wegen, snellere spoorlijnen en grotere vliegvelden.

Migratie

De EU geeft geld uit om vluchtelingen te helpen. Maar de EU betaalt ook geld om de grenzen te beveiligen en niet iedereen zomaar binnen te laten in Europa.

HERSTEL NA DE CORONACRISIS

Het coronavirus zorgt in veel lidstaten voor geldproblemen. Mensen raken hun baan kwijt en bedrijven gaan failliet. De EU gebruikt daarom geld om landen te helpen.

Vraag het je opa, oma of buurvrouw!

Ken jij iemand die veel van vroeger heeft meegemaakt? Dan kun je hem of haar eens vragen hoe het eraan toe ging voordat de euro er was.

Hoe oud was jij toen je voor het eerst naar het buitenland ging?

Moest je toen je paspoort laten zien?

In welke landen ben jij allemaal geweest?

In welke landen ben jij allemaal geweest?

Vond je het lastig dat je toen allemaal verschillende muntjes en briefgeld had?

Heb je nog oude muntjes?

Wie betaalt dat?

Hoe komt de EU eigenlijk aan al die miljarden? Alle lidstaten betalen ieder jaar geld aan de EU. Rijkere landen betalen meer dan armere landen. De EU krijgt ook geld als landen buiten Europa spullen naar de EU brengen. Als een Amerikaans bedrijf een televisie verkoopt aan iemand in de EU, moet dat Amerikaanse bedrijf daar namelijk extra belasting voor betalen. Dat noemen we invoerrechten, en dat geld gaat naar de EU.

Europa-feitje!

Europa telt maar liefst 51 landen, maar is toch het op één na kleinste continent ter wereld! Alleen Australië is kleiner.

Wist-je-datje

EU-landen moeten extra geld betalen aan de EU voor al het verpakkingsafval in het land. Als landen hun verpakkingen niet recyclen, kost ze dat dus extra geld!


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Geld moet rollen (copy) (copy)

    Vorige pagina

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Geld moet rollen (copy) (copy)

    Volgende pagina