Een eigen leger (copy)

HOOFD

5

STUK

EEN EIGEN LEGER

De Europese Unie moet ervoor zorgen dat landen in Europa geen oorlog meer met elkaar voeren. Maar de EU-landen willen zich natuurlijk wel beschermen tegen landen buiten de Europese Unie. Moet de EU daarom een eigen leger krijgen?

 

NAVO

Nu heeft ieder Europees land een eigen leger. Bij het ene land is dat leger een stuk groter dan bij het andere land. De legers van veel Europese landen werken met elkaar samen in de NAVO, samen met Amerika en Canada. Al deze NAVO-landen spreken af dat ze elkaar helpen als er oorlog uitbreekt. Er zijn landen die vinden dat Europa door de NAVO te veel leunt op Amerika. Daarom willen zij één groot Europees leger van de EU.

SAMEN VECHTEN

Als de legers van Europa samenwerken, heeft dat voordelen:

WIJ DOEN HET GEWOON ZELF!

Toch zijn er ook veel mensen die geen Europees leger willen. Zij vinden dat: 

 • De Europese Unie is begonnen als een project dat vrede moet brengen. Het moet daarom niet samen oorlog gaan voeren.
 • Europese landen die geen lid zijn van de EU, bang worden van een groot EU-leger.
 • De NAVO dan minder belangrijk wordt. Dat is slecht voor de vriendschap tussen Europa en Amerika.
 • Het lastig is om samen te werken. Alle soldaten zijn vooral trots op hun eigen land en willen daarom misschien niet goed samenwerken. Ze spreken ook veel verschillende talen. Dan is het moeilijker om samen te vechten.

Europa-feitje!

De oudste dierentuin ter wereld staat in Europa. In Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, staat een dierentuin die al sinds 1752 bestaat!

Vind jij dat Europa een eigen leger moet krijgen?

Waarom vind je dat?

Het is een belangrijke vraag wie een Europees leger gaat betalen. Veel landen moeten dan meer uitgeven aan het leger dan ze nu doen.

Wat vind jij: moet ieder land evenveel betalen aan een Europees leger, of moeten de rijke landen meer geld bijleggen?

Wist-je-datje

In 1954 krijgt Europa bijna een eigen leger. De zes landen van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal willen een eigen leger vormen, maar de Fransen steken er op het laatste moment een stokje voor.

Alfabet

Zodat de soldaten uit verschillende landen toch met elkaar kunnen overleggen, gebruikt de NAVO een speciaal alfabet. Alle soldaten kunnen dat alfabet gebruiken! Kun jij ontcijferen welke stad hieronder staat? 

De oplossing vind je onderaan deze pagina.

Vluchten naar Europa

Veel mensen uit andere landen hopen in Europa een beter leven te beginnen. Die mensen noemen we asielzoekers. Mensen worden bijvoorbeeld asielzoeker omdat ze moeten vluchten uit een land waar oorlog is. EU-landen denken daar niet hetzelfde over. Sommige landen willen dat Europa veel mensen opvangt. Maar andere landen willen juist zo min mogelijk mensen binnen laten.

OP DE VLUCHT

In 2015 komt er een grote groep vluchtelingen naar Europa. Zij komen vooral uit Syrië en Libië. Daar is een gevaarlijke oorlog bezig. Landen in de Europese Unie worden het niet eens over wat er met de vluchtelingen moet gebeuren.

Veel helpen

Het ene land wil zo veel mogelijk asielzoekers opvangen en een beter leven geven. Zij vinden dat:

Grenzen dicht

Andere landen vinden het gevaarlijk voor Europa om veel mensen binnen te laten. Zij houden de grenzen van Europa liever dicht. Zij vinden dat:

Wat doet Europa al?

EU-landen bepalen voor een groot deel zelf wat ze met vluchtelingen doen. Maar de EU probeert wel dingen te regelen. De EU vangt veel vluchtelingen op in plekken buiten Europa. In 2016 sluit Europa bijvoorbeeld een deal met Turkije. Migranten die niet in Europa mogen blijven, stuurt de EU naar Turkije. De Europese Unie betaalt Turkije om die mensen op te vangen.

Wat vind jij: moet Europa meer of minder asielzoekers toelaten?

Waarom vind je dat?

Wat voor asielzoekers moet Europa binnenlaten?

 • Mensen die vluchten uit een land waar oorlog is
 • Mensen die in Europa een beter leven willen beginnen
 • Mensen die familie in Europa hebben wonen
 • Kinderen zonder ouders
 • Allemaal
 • Niemand

Waarom vind je dat?

Opvangkamp

Veel mensen die naar Europa vluchten, reizen via Griekenland. Omdat veel asielzoekers niet zomaar door mogen reizen, stuurt Griekenland hen naar kamp Moria. Dat is geen vakantiekamp, maar een vluchtelingenkamp. Asielzoekers wonen er in tenten en zitten heel dicht op elkaar. Omdat het lang duurt voordat deze mensen geholpen worden, zitten mensen er soms jarenlang vast. Er wachten zelfs 5.000 kinderen in Moria tot ze weten of ze door mogen reizen naar Europa.

Moria

Hoge muren

Ken je de Berlijnse Muur nog, die in 1989 omviel? Sindsdien bouwen landen in Europa nieuwe muren. Hongarije, Griekenland en Bulgarije bouwen hoge muren om ervoor te zorgen dat vluchtelingen niet zomaar hun land binnenkomen.

muur in Bulgarije

Wist-je-datje

In totaal hebben EU-landen al 1000 kilometer aan nieuwe muren gebouwd. Dat is zes keer zo lang als de Berlijnse Muur!

Europa-feitje!

In Portugal is het verboden om in de oceaan te plassen. Een gekke wet, want dat is natuurlijk erg lastig te controleren voor de Portugese politie.

Wist-je-datje

Omdat Europa muren bouwt en andere dingen doet om vluchtelingen buiten te houden, krijgt het soms de bijnaam ‘Fort Europa’. Europa lijkt daardoor namelijk op een afgesloten kasteel.

Oplossing code alfabet:
HONG KONG


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Een eigen leger (copy)

  Vorige pagina

  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Een eigen leger (copy)

  Volgende pagina