Een eigen leger (copy) (copy)

HOOFD

5

STUK

EEN EIGEN LEGER

De Europese Unie moet ervoor zorgen dat landen in Europa geen oorlog meer met elkaar voeren. Maar de EU-landen willen zich natuurlijk wel beschermen tegen landen buiten de Europese Unie. Moet de EU daarom een eigen leger krijgen?

 

NAVO

Nu heeft ieder Europees land een eigen leger. Bij het ene land is dat leger een stuk groter dan bij het andere land. De legers van veel Europese landen werken met elkaar samen in de NAVO, samen met Amerika en Canada. Al deze NAVO-landen spreken af dat ze elkaar helpen als er oorlog uitbreekt. Er zijn landen die vinden dat Europa door de NAVO te veel leunt op Amerika. Daarom willen zij één groot Europees leger van de EU.

SAMEN VECHTEN

Als de legers van Europa samenwerken, heeft dat voordelen:

WIJ DOEN HET GEWOON ZELF!

Toch zijn er ook veel mensen die geen Europees leger willen. Zij vinden dat: 

 • De Europese Unie is begonnen als een project dat vrede moet brengen. De EU-landen moeten daarom niet samen oorlog gaan voeren. 
 • Europese landen die geen lid zijn van de EU, bang worden van een groot EU-leger.
 • De NAVO dan minder belangrijk wordt. Dat is slecht voor de vriendschap tussen Europa en Amerika.
 • Het lastig is om samen te werken. Alle soldaten zijn vooral trots op hun eigen land en willen daarom misschien niet goed samenwerken. Ze spreken ook veel verschillende talen. Dan is het moeilijker om samen te vechten.

Europa-feitje!

De oudste dierentuin ter wereld staat in Europa. In Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, staat een dierentuin die al sinds 1752 bestaat!

Vind jij dat Europa een eigen leger moet krijgen?

Waarom vind je dat?

Als er een Europees leger komt, moeten sommige landen meer geld uitgeven aan het leger dan ze nu doen.

Wat vind jij: moet ieder land evenveel betalen aan een Europees leger, of moeten de rijke landen meer geld bijleggen?

Wist-je-datje

In 1954 krijgt Europa bijna een eigen leger. De zes landen van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal willen samen een eigen leger vormen, maar de Fransen steken er op het laatste moment een stokje voor.

Alfabet

Zodat de soldaten uit verschillende landen toch met elkaar kunnen overleggen, gebruikt de NAVO een speciaal alfabet. Alle soldaten kunnen dat alfabet gebruiken! Kun jij ontcijferen welke stad hieronder staat? 

De oplossing vind je onderaan deze pagina.


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Een eigen leger (copy) (copy)

  Vorige pagina

  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Een eigen leger (copy) (copy)

  Volgende pagina