HOOFD
5
STUK
De toekomst van de eu
Wat moet de Europese Unie doen?
De Europese Unie viert feest. Het bestaat al 30 jaar! Maar net als jij moet de EU ook aan zijn toekomst denken. Moet Europa bijvoorbeeld een eigen leger krijgen? Hoe moet Europa vluchtelingen uit de rest van de wereld helpen? En wat moet er gebeuren om het klimaat te redden?

Klimaat of weer?
Als het lekker warm is en het zonnetje schijnt, noemen we dat het weer van vandaag. Het klimaat is iets anders dan het weer. Het klimaat meet hoe het weer tijdens een langere periode is, bijvoorbeeld 30 jaar. Daardoor kunnen wetenschappers zien of het klimaat van de laatste 30 jaar verschilt van de 30 jaar daarvoor. Zo zien ze of het klimaat verandert.
Crisis door de mens
Het klimaat verandert al duizenden jaren. Maar de laatste jaren gaat die verandering opeens heel snel. Dat komt door de mens. De temperatuur stijgt hard door gassen die onze vliegtuigen en fabrieken uitstoten.
Omdat het warmer wordt, smelten er grote stukken ijs van de Noordpool. Dat ijs komt als water in de oceaan terecht. De zeeën worden dus steeds hoger. Grote delen van de wereld kunnen daardoor overstromen. Sommige eilanden kunnen zelfs helemaal in het water verdwijnen!
Slecht voor dier en mens
Klimaatverandering is ook slecht voor vissen en dieren in de zee. Als de oceanen warmer worden, kunnen veel dieren er niet meer overleven.
Door klimaatverandering komt er ook meer extreem weer op aarde. Orkanen en heftige hagelbuien komen dan vaker voor. Dat is onveilig voor mensen, maar ook slecht voor het land waar boeren op werken. Het wordt te nat of te droog. Ze kunnen daardoor minder voedsel verbouwen, waardoor er meer honger komt op de wereld.

Crisisjaren
De Europese Unie vindt de klimaatcrisis een groot probleem. Daarom maakt de EU plannen om de crisis tegen te houden. Die plannen noemen ze de ‘Groene Deal’ . Groen staat namelijk voor milieuvriendelijk. Wat wil de EU gaan doen?
- Bossen beschermen
- Muren en daken bouwen met planten en bomen erop
- Huizen bouwen die mee kunnen stijgen met het water
- Voor milieuvriendelijke energie zorgen, bijvoorbeeld met zonnepanelen
- Bedrijven die niet milieuvriendelijk zijn, meer belasting laten betalen. De EU wil bedrijven ook helpen om ‘groener’ te worden.
- Milieuvriendelijker dus.
- Meer elektrisch autorijden
- Minder vliegen Steden groener maken.
- Recyclen. Van weggegooid plastic kunnen EU-landen bijvoorbeeld nieuwe dingen maken
Sommige mensen vinden dat de groene deal te snel gaat. Zoals bedrijven die niet milieuvriendelijk zijn. Zij willen meer tijd om zich aan te passen. Milieubeschermers vinden juist dat de plannen niet groen genoeg zijn.
Wat vind jij dat Europa (nog meer) moet doen om de klimaatcrisis tegen te gaan?
Kun jij nog meer dingen verzinnen die het milieu en het klimaat kunnen helpen?
Wat doe jij zelf om milieuvriendelijk te zijn?

Europa-feitje!
Amerikanen staan bekend om hun hamburgers, maar wist je dat het gerecht eigenlijk uit Europa komt? Mensen uit de Duitse stad Hamburg brengen het in 1800 naar Amerika. Zo komt de ‘hamburger’ dus aan zijn naam!

Ongeveer 75% van Europa woont in een stad. Om groener te worden kunnen steden meer bomen planten, of bijvoorbeeld een autovrije dag invoeren. Dan mag niemand die dag met de auto in de stad rijden.
Aan de slag!
Stel je voor, je bent lid van de Europese Commissie. Jij mag zeggen waar geld aan uitgegeven wordt. Helaas is er een beperkt budget, dus je moet keuzes maken. Geld dat je uitgeeft aan onderwijs, kun je niet meer uitgeven aan gezondheid.
Denk jij dat alle landen evenveel geld in dezelfde potjes willen stoppen?
Wat vindt jouw land het belangrijkst, denk je?
Jij mag 1000 euro over de verschillende potjes verdelen. Hoeveel geld zou je in de
verschillende potjes stoppen als jij de Europese Unie was? Schrijf de getallen in de potjes.

€ 1.000,-

Gezondheid

Onderwijs

Bescherming van de
EU met een leger

Economie

Hulp bij rampen

Gelijke kansen voor alle mensen

Natuur en milieu

Goed eten voor
iedereen
Je hebt het geld verdeeld. Waar heb je het meeste geld aan besteed? Waarom?
Wat zou de Europese Commissie met jouw geld moeten doen?
Waar heb je het minste geld aan besteed? Waarom?
Wat zou het gevolg kunnen zijn van minder geld in dit potje?
Een eigen leger
De Europese Unie moet ervoor zorgen dat landen in Europa geen oorlog meer met elkaar voeren. Maar de EU-landen willen zich natuurlijk wel beschermen tegen landen buiten de Europese Unie. Moet de EU daarom een eigen leger krijgen?.

NAVO
Nu heeft ieder Europees land een eigen leger. Bij het ene land is dat leger een stuk groter dan bij het andere land. De legers van veel Europese landen werken met elkaar samen in de NAVO, samen met Amerika en Canada. Al deze NAVO-landen spreken af dat ze elkaar helpen als er oorlog uitbreekt. Er zijn landen die vinden dat Europa door de NAVO te veel leunt op Amerika. Daarom willen zij één groot Europees leger van de EU.
Samen vechten
Als de legers van Europa samenwerken, heeft dat voordelen:
- Het leger wordt heel groot.
- Landen kunnen elkaar leren waar ze goed in zijn.
- Andere delen van de wereld luisteren meer naar Europa als het een groot leger heeft.
- Landen in de Europese Unie hebben meer het gevoel dat ze bij elkaar horen.
WIJ DOEN HET GEWOON ZELF!
Toch zijn er ook veel mensen die geen Europees leger willen. Zij vinden dat:
- Toch zijn er ook veel mensen die geen Europees leger willen. Zij vinden dat: De Europese Unie is begonnen als een project dat vrede moet brengen. Het moet daarom niet samen oorlog gaan voeren.
- Europese landen die geen lid zijn van de EU, bang worden van een groot EU-leger.
- De NAVO dan minder belangrijk wordt. Dat is slecht voor de vriendschap tussen Europa en Amerika.
- Het lastig is om samen te werken. Alle soldaten zijn vooral trots op hun eigen land en willen daarom misschien niet goed samenwerken. Ze spreken ook veel verschillende talen. Dan is het moeilijker om samen te vechten.
Europa-feitje!
De oudste dierentuin ter wereld staat in Europa. In Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, staat een dierentuin die al sinds 1752 bestaat!

Vind jij dat Europa een eigen leger moet krijgen?
Waarom vind je dat?
Een EU-leger is ook erg duur. Het is dus een belangrijke vraag wie dat gaat betalen. Veel landen moeten dan meer uitgeven aan het leger dan ze nu doen.
Wat vind jij: moet ieder land evenveel betalen aan een Europees leger, of moeten de rijke landen meer geld bijleggen?
Wist-je-datje
In 1954 krijgt Europa bijna een eigen leger. De zes landen van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal willen een eigen leger vormen, maar de Fransen steken er op het laatste moment een stokje voor.
Alfabet
Zodat de soldaten uit verschillende landen toch met elkaar kunnen overleggen, gebruikt de NAVO een speciaal alfabet. Alle soldaten kunnen dat alfabet gebruiken! Kun jij ontcijferen welke stad hieronder staat?

Vluchten naar Europa
Veel mensen uit andere landen hopen in Europa een beter leven te beginnen. Die mensen noemen we asielzoekers. Mensen worden bijvoorbeeld asielzoeker omdat ze moeten vluchten uit een land waar oorlog is. EU-landen denken daar niet hetzelfde over. Sommige landen willen dat Europa veel mensen opvangt. Maar andere landen willen juist zo min mogelijk mensen binnen laten.
OP DE VLUCHT
In 2015 komt er een grote groep vluchtelingen naar Europa. Zij komen vooral uit Syrië en Libië. Daar is een gevaarlijke oorlog bezig. Landen in de Europese Unie worden het niet eens over wat er met de vluchtelingen moet gebeuren.
Veel helpen
Het ene land wil zo veel mogelijk asielzoekers opvangen en een beter leven geven. Zij vinden dat:
- Europa vluchtelingen moet beschermen, want ze zijn niet veilig in hun eigen land.
- Asielzoekers kunnen integreren in Europa. Integreren betekent dat ze zich goed aan kunnen passen aan een Europees land.
- Europa zich niet aan de mensenrechten houdt als de EU vluchtelingen wegstuurt. Mensenrechten zijn rechten die ieder mens heeft. Zoals het recht op vrijheid.

Grenzen dicht
Andere landen vinden het gevaarlijk voor Europa om veel mensen binnen te laten. Zij houden de grenzen van Europa liever dicht. Zij vinden dat:
- Vluchtelingen te veel verschillen van Europeanen.
- Er dan ook ‘gelukzoekers’ naar Europa komen. Daarmee bedoelen ze mensen die niet vluchten voor oorlog, maar graag in een rijker land willen wonen.
- Europese landen zelf ook burgers hebben die het moeilijk hebben. Zij vinden dat deze Europese mensen eerst geholpen moeten worden.
Wat doet Europa al?
EU-landen bepalen voor een groot deel zelf wat ze met vluchtelingen doen. Maar de EU probeert wel dingen te regelen. De EU vangt veel vluchtelingen op in plekken buiten Europa. In 2016 sluit Europa bijvoorbeeld een deal met Turkije. Migranten die niet in Europa mogen blijven, stuurt de EU naar Turkije. De Europese Unie betaalt Turkije om die mensen op te vangen.
Wat vind jij: moet Europa meer of minder asielzoekers toelaten?
Waarom vind je dat?
Wat voor asielzoekers moet Europa binnenlaten?
❑ Mensen die vluchten uit een land waar oorlog is
❑ Mensen die in Europa een beter leven willen beginnen
❑ Mensen die familie in Europa hebben wonen
❑ Kinderen zonder ouders
❑ Allemaal
❑ Niemand
Waarom vind je dat?
Opvangkamp
Veel mensen die naar Europa vluchten, reizen via Griekenland. Omdat veel asielzoekers niet zomaar door mogen reizen, stuurt Griekenland hen naar kamp Moria. Dat is geen vakantiekamp, maar een vluchtelingenkamp. Asielzoekers wonen er in tenten en zitten heel dicht op elkaar. Omdat het lang duurt voordat deze mensen geholpen worden, zitten mensen er soms jarenlang vast. Er wachten zelfs 5.000 kinderen in Moria tot ze weten of ze door mogen reizen naar Europa.

Moria
Hoge muren
Ken je de Berlijnse Muur nog, die in 1989 omviel? Sindsdien bouwen landen in Europa nieuwe muren. Hongarije, Griekenland en Bulgarije bouwen hoge muren om ervoor te zorgen dat vluchtelingen niet zomaar hun land binnenkomen.

muur in Bulgarije
Wist-je-datje
In totaal hebben EU-landen al 1000 kilometer aan nieuwe muren gebouwd. Dat is zes keer zo lang als de Berlijnse Muur!
Europa-feitje!
In Portugal is het verboden om in de oceaan te plassen. Een gekke wet, want dat is natuurlijk erg lastig te controleren voor de Portugese politie.

Wist-je-datje
Omdat Europa muren bouwt en andere dingen doet om vluchtelingen buiten te houden, krijgt het soms de bijnaam ‘Fort Europa’. Europa lijkt daardoor namelijk op een afgesloten kasteel.