De toekomst van de EU (copy) (copy)

HOOFD

5

STUK

De toekomst van de eu

Wat moet de Europese Unie doen?

De Europese Unie viert feest. Zij bestaat al 30 jaar! Maar net als jij moet de EU ook aan haar toekomst denken. Moet Europa bijvoorbeeld een eigen leger krijgen? Hoe moet Europa vluchtelingen uit de rest van de wereld helpen? En wat moet er gebeuren om het klimaat te redden?

Klimaat of weer?

Als het lekker warm is en het zonnetje schijnt, noemen we dat het weer van vandaag. Het klimaat is iets anders dan het weer. Als je het over ‘klimaat’ hebt, bedoel je het weer tijdens een langere periode, bijvoorbeeld 30 jaar. Daardoor kunnen wetenschappers zien of het klimaat van de laatste 30 jaar verschilt van de 30 jaar daarvoor. Zo zien ze of het klimaat verandert.

Crisis door de mens

Het klimaat verandert al duizenden jaren. Maar de laatste jaren gaat die verandering opeens heel snel. Dat komt door de mens. De temperatuur stijgt hard door gassen die onze vliegtuigen en fabrieken uitstoten.

Omdat het warmer wordt, smelten er grote stukken ijs bij Groenland en Antartica. Dat ijs komt als water in de oceaan terecht. De zeeën worden dus steeds hoger. Grote delen van de wereld kunnen daardoor overstromen. Sommige eilanden kunnen zelfs helemaal in het water verdwijnen!

Slecht voor dier en mens

Klimaatverandering is ook slecht voor vissen in de zee. Als de oceanen warmer worden, kunnen veel dieren er niet meer overleven.

Door klimaatverandering komt er ook meer extreem weer op aarde. Orkanen en heftige hagelbuien komen dan vaker voor. Dat is onveilig voor mensen, maar ook slecht voor het land waar boeren op werken. Het wordt te nat of te droog. Ze kunnen daardoor minder voedsel verbouwen, waardoor er meer honger komt op de wereld.

Wat te doen?

De Europese Unie vindt de klimaatcrisis een groot probleem. Daarom maakt de EU plannen om de crisis aan te pakken. Die plannen noemen ze de ‘Groene Deal’ . Groen staat namelijk voor milieuvriendelijk. Wat wil de EU gaan doen?

Sommige mensen vinden dat de groene deal te snel gaat. Zoals bedrijven die niet milieuvriendelijk zijn. Zij willen meer tijd om zich aan te passen. Milieubeschermers vinden juist dat de plannen niet groen genoeg zijn.

Wat vind jij dat Europa (nog meer) moet doen om de klimaatcrisis tegen te gaan?

Kun jij nog meer dingen verzinnen die het milieu en het klimaat kunnen helpen?

Wat doe jij zelf om milieuvriendelijk te zijn?

Europa-feitje!

Amerikanen staan bekend om hun hamburgers, maar wist je dat het gerecht eigenlijk uit Europa komt? Mensen uit de Duitse stad Hamburg brengen het in 1800 naar Amerika. Zo komt de ‘hamburger’ dus aan zijn naam!

Ongeveer 75% van de Europeanen woont in een stad. Om groener te worden kunnen steden meer bomen planten, of bijvoorbeeld een autovrije dag invoeren. Dan mag niemand die dag met de auto in de stad rijden.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • De toekomst van de EU (copy) (copy)

    Vorige pagina

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • De toekomst van de EU (copy) (copy)

    Volgende pagina