De geschiedenis van Europa (copy) (copy)

HOOFD

1

STUK

De geschiedenis van Europa

Samen voor het continent!

27 Europese landen werken samen in de Europese Unie. Dat die landen goed met elkaar op kunnen schieten, is best nieuw. In de geschiedenis van Europa voert iedereen juist vaak oorlog met elkaar. Toch denken de ruziemakers in Europa er ook al eeuwen over na of dat niet anders kan. Door samen te werken bijvoorbeeld!

Rome verovert Europa

Het eerste volk dat een groot deel van Europa verovert, zijn de Romeinen. In de tweede eeuw is het Romeinse Rijk op zijn grootst. Het loopt dan van Engeland en Marokko tot Griekenland en zelfs Irak. De Romeinse keizers willen dezelfde regels invoeren in heel Europa. Handig! Maar vanaf de vijfde eeuw valt hun rijk uit elkaar. Dan splitst Europa zich weer op in kleinere landjes en aparte volken.

Wist-je-datje

De naam ‘Europa’ komt uit de tijd van de Grieken en Romeinen. Volgens een heel oud verhaal is Europa een prinses die door de Griekse god Zeus wordt ontvoerd. De god vermomt zich in dat verhaal als stier. Daarom zit prinses Europa bij oude beelden vaak op een stier.

Keizer Karel wil samenwerken

Karel de Grote is een machtige keizer. Aan het begin van de Middeleeuwen krijgt hij een groot deel van Europa in handen. Hij wil alle volken in Europa christelijk maken en overal dezelfde munt gaan gebruiken. Een soort euro dus! Dat lukt Karel nog niet, maar hij krijgt wel een mooie bijnaam: ‘Vader van Europa’.

Wist-je-datje

Vooral de Fransen en Duitsers vechten veel met elkaar. Tussen 1870 en 1945 voeren de landen maar liefst drie keer oorlog! Ze staan daarom bekend als elkaars ‘erfvijanden’.

Samen naar het Oosten

Het lukt Karel en de heersers na hem om het christendom te verspreiden in Europa. De paus zorgt er zelfs voor dat mensen uit heel Europa samen op kruistocht gaan. Dat is een gewapende reis naar het Oosten, waar de christenen tegen moslims in Jeruzalem vechten. In totaal gaan mensen uit Europa wel negen keer op kruistocht. Tijdens die tochten vallen er veel slachtoffers aan allebei de kanten.

Wist-je-datje

Al vanaf de Middeleeuwen vinden denkers dat Europese landen samen moeten werken. Ook de beroemde Italiaanse schrijver Dante vindt dat, al in de veertiende eeuw. Hij stelt zelfs voor om van de Duitse keizer een soort koning van Europa te maken!

Treinen en stoomschepen

Pas in de negentiende eeuw ontstaan de meeste landen en grenzen die we nu nog kennen in Europa: zoals Italië, Duitsland, Nederland en België. Dankzij de eerste treinen, stoomschepen en later vliegtuigen wordt het steeds makkelijker om van het ene naar het andere land te reizen. Handel voeren gaat daardoor beter, maar oorlog voeren ook. De nieuwe Europese landen belanden in de twintigste eeuw dan ook in de grootste oorlogen ooit: de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

NAPOLEON BONAPARTE

Napoleon is een echte veroveraar, net als Karel de Grote. Rond 1800 probeert hij Frankrijk de baas van Europa te maken. Dat lukt niet, maar hij zorgt er wel voor dat Europeanen allemaal dezelfde maten en gewichten gaan gebruiken, zoals de centimeter en de kilo. Dat doen we nu nog steeds!

Wist-je-datje

In 2002 wint de euro een mooie prijs, omdat het voor eenheid en vrede in Europa zorgt. En die prijs is vernoemd naar… Karel de Grote!

Er is zelfs een Griekse euromunt met de ontvoering van Europa erop!

Kun jij de uitspraak met de goede persoon verbinden?

Iedereen in
Europa moet christelijk worden!

Ik ga prinses Europa ontvoeren!

Heel Europa moet Latijn praten!

Laten we alles in meters meten!

Ik rijd door heel Europa!

Romeinse Keizer

Keizer Karel de Grote

Stoomtrein- machinist

Napoleon

Griekse god Zeus

Psst, het goede antwoord vind je onderaan deze pagina!

Oorlog in Europa

In de eerste helft van de twintigste eeuw lijkt het voor Europa onmogelijk om ooit nog samen te werken. Landen vechten met elkaar in verschrikkelijke oorlogen.

Loopgraven

De Eerste Wereldoorlog begint in 1914 en eindigt vier jaar later. Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Turkije beginnen te vechten tegen andere Europese landen en Rusland. Uiteindelijk vallen er meer dan 17 miljoen doden! De strijd is zo heftig, dat soldaten het ‘de oorlog om oorlog voor altijd te eindigen’ noemen. Helaas krijgen ze geen gelijk, want in 1939 begint de volgende strijd in Europa.

Tweede Wereldoorlog

Na 1918 is het even rustig in West-Europa, maar in 1939 begint de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler wil met Duitsland heel Europa veroveren, en dat lijkt hem ook te lukken. Maar in 1945 wordt hij toch verslagen door soldaten uit o.a. Europa, Amerika Canada en de Sovjet-Unie*. Om Duitsland te straffen en minder gevaarlijk te maken, delen de winnaars het land op in West-Duitsland en Oost-Duitsland.

* ‘Zo heette Rusland vroeger!’

REBUS

Wat dachten de soldaten over de Eerste Wereldoorlog?
Los de rebus op en lees het antwoord!

Het goede antwoord vind je onderaan deze pagina.

-UR

+

o=l

-BO

+LOG

S=OR

AL+

+D

B=T

-nt

+

0=i

Hint: de ‘E’ staat
in de ‘D’

Europa-feitje!

Tot het jaar 1000 lopen er nog leeuwen rond in Zuid- en Oost-Europa. De Romeinen laten hun gladiatoren met leeuwen vechten. Daar komt heel veel publiek naar kijken.

Wist-je-datje

Tijdens de Eerste Wereldoorlog breekt er een nieuwe ziekte uit: de Spaanse griep. Nu bij het coronavirus proberen Europese landen elkaar te helpen, maar bij de Spaanse griep is dat lastig. Veel landen voeren namelijk nog oorlog met elkaar. Miljoenen mensen overlijden aan de ziekte.

De Koude Oorlog

Aan het eind van de Tweede Wereld­oorlog bevrijden de Russen van de Sovjet-Unie veel landen in Oost-Europa. Zij willen graag invloed houden in deze Oost-Europese landen. Maar Amerika wil niet dat de Sovjet-Unie te machtig wordt. De Amerikanen en de Russen vertrouwen elkaar niet. Ze vechten niet echt, maar dreigen er wel mee. We noemen dat de Koude Oorlog. Brrrrrr.

Het is alsof Kennedy en Chroesjtsjov, de leiders van Amerika en de Sovjet-Unie, een gevaarlijk potje armpje drukken doen

De antwoorden

Romeinse Keizer

Heel Europa moet Latijn praten!

Keizer Karel de Grote

Iedereen in
Europa moet christelijk worden!

Stoomtrein- machinist

Ik rijd door heel Europa!

Napoleon

Laten we alles in meters meten!

Griekse god Zeus

Ik ga prinses Europa ontvoeren!

OPLOSSING REBUS

uǝƃᴉpuᴉǝ ǝʇ pɾᴉʇlɐ ɹooʌ ƃolɹoo
ɯo ƃolɹoo ǝp :snqǝɹ ƃuᴉssoldO


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • De geschiedenis van Europa (copy) (copy)

    Vorige pagina

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • De geschiedenis van Europa (copy) (copy)

    Volgende pagina