De Europese Unie groeit (copy) (copy)

HOOFD

4

STUK

De Europese
Unie groeit

Erin of eruit?

Europa bestaat uit 51 landen. Maar niet al die landen zijn lid van de Europese Unie. Waarom willen sommige landen er liever niet bij horen? En waarom zitten landen als Servië en Turkije nog niet bij de EU, terwijl ze dat wel graag willen?

In 1991 richten de landen van de Europese Gemeenschap de Europese Unie op. Die landen zijn: België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 

Maar in dertig jaar tijd komen er veel landen bij.
En er is één land dat zelfs vertrekt.

De landen die erbij willen horen, zijn positief over de Europese Unie. Want als je vóór Europa bent, zie je een heleboel voordelen:

Wist-je-datje

Soms wordt de EU boos op landen die de regels overtreden. In 2019 neemt Polen een wet aan waarmee de regering rechters kan ontslaan. De EU geeft Polen daarom straf.

Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Turkije proberen al een tijdje lid te worden van de Europese Unie. Maar dat gaat niet zomaar. Als je als land bij de EU wil horen, moet je namelijk:

 • Een goede democratie hebben. Het volk moet het in een land voor het zeggen hebben door verkiezingen.
 • Een goede rechtsstaat hebben. Dat betekent dat inwoners van een land vrij moeten zijn en gelijke rechten moeten hebben. En dat er een eerlijke rechtbank moet zijn.
 • Een sterke economie hebben.
 • De regels van de EU accepteren.
 • Zorgden dat de toetreding van jouw land er niet toe leidt dat de EU haar werk niet meer goed kan doen of zich verder kan ontwikkelen.

Een van de moeilijkste dingen voor wie erbij wil horen, is dat alle andere landen het ermee eens moeten zijn. Als één land ’nee’ zegt, kan een kandidaat het dus al vergeten!

woordzoeker

Kun jij in deze woordzoeker alle andere landen vinden die erbij zijn gekomen?

Als je de overgebleven letters op een rij zet, lees je welk land er als enige uit de Europese Unie stapt.

Turkije probeert al meer dan zestig jaar lid te worden van de EU. Maar omdat de regering in Turkije vaak ruzie heeft met de EU, lukt dat niet. De EU vindt de democratie en rechtbank in Turkije niet goed en eerlijk genoeg. Vind jij dat Turkije bij de EU moet komen?

Europa-feitje!

Wales heeft het dorp met de langste naam: Llanfairpwll-gwyngyllgogerychwyrndrob-wllllantysiliogogogoch. Het betekent ‘grot’. Probeer dat maar eens uit te spreken!

Welke Europese leider ben jij?


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • De Europese Unie groeit (copy) (copy)

  Vorige pagina

  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • De Europese Unie groeit (copy) (copy)

  Volgende pagina