Bericht uit Europa! Spanje (copy)

Bericht uit Europa!

Ik ben:

Diego Sotos

Ik ben:

10 jaar oud

Dit is mijn land:

Spanje

Het weer in mijn land:

Ik woon in het zuiden van Spanje. Hier zijn de zomers erg warm, voor mij is 35 graden heel normaal. Helaas lijkt het elke zomer warmer te worden en dat is niet fijn. Kan je je voorstellen dat het meer dan 45 graden is? In de winter is het wel iets kouder, maar ik hoef nooit met een dikke jas naar school, want zelfs in de winter is het vaak warmer dan 15 graden. In het noorden van Spanje is het klimaat heel anders, daar kun je skiën in de winter.

Lievelingseten:

Mijn lievelingseten is gazpacho, dat is een koude soep. Heel lekker voor de warme dagen! Wij hebben andere eetgewoontes dan in Nederland. We ontbijten twee keer en lunchen pas rond drie uur ’s middags. De lunch is de grootste maaltijd, we eten dan een voor-, hoofd- en nagerecht. Ook bij het avondeten eten we een warme maaltijd, dat is vaak pas na negen uur ’s avonds.

Mijn dag:

Bij ons op school draagt iedereen een uniform, dus ik hoef ’s ochtends niet na te denken welke kleren ik aan wil. Ik moet elke dag van negen tot vijf uur naar school. In de ochtend hebben we vakken zoals natuurkunde, biologie, aardrijkskunde, wiskunde en maatschappijleer. In de middag hebben we leukere vakken, zoals gym en handvaardigheid. Na schooltijd vind ik het leuk mijn moeder te helpen in ons restaurant en te praten met de klanten.

Beroemd persoon uit mijn land:

Antoni Gaudí is een bekende architect. Rond 1900 ontwerpt hij de Sagrada Família, een hele grote kathedraal in Barcelona. Het bijzondere is dat de kathedraal nu nog steeds niet af is. Sommige mensen denken dat de kathedraal nooit afkomt.

Antoni Gaudí

Sagrada Família

gazpacho

Waar staat spanje om bekend?

Ik denk vooral om de grote voetbalclubs en het lekkere weer. Voor veel mensen is Spanje een vakantieland. De toeristen waar ik mee praat hebben het ook vaak over tapas, de mooie gebouwen, paella, siësta en stierenvechten. Stierenvechten vind ik erg zielig en ik vind dat we daar zo snel mogelijk mee moeten stoppen.

Gaat het goed met Spanje?

Ja, vooral met voetbal doet Spanje het goed. Mijn favoriete club is Barcelona, dat is de beste club van Europa en volgens mij ook van de wereld. Een keer per jaar ga ik naar een wedstrijd kijken, dat is heel gaaf. Met de mensen in Spanje gaat het ook steeds beter. Soms hoor ik in verhalen van vroeger dat er veel werkloosheid en armoede was, maar dat zie ik nu niet.

Klopt het dat er veel vluchtelingen in Spanje zijn?

Er komen steeds meer vluchtelingen naar Spanje. Bij mij in de klas zitten drie nieuwe kinderen. Ik vind dat erg gezellig, want zo hoor ik ook verhalen over andere plekken op de wereld. Maar niet iedereen is blij met de vluchtelingen. Spanje maakt zich zorgen waar al deze mensen moeten wonen en of iedereen genoeg eten kan krijgen. Op het nieuws hoor je verschrikkelijke verhalen van mensen die wekenlang op een boot zitten of enorme stukken moesten lopen. Ik vind dat we moeten proberen om iedereen te helpen, iedereen heeft toch recht op een veilige plek om te wonen? Maar ik vind ook dat Spanje dit niet alleen moet oplossen. Andere landen in Europa moeten ons hierbij helpen.

Wat merk jij ervan dat Spanje bij de Europese Unie hoort?

Bij ons in het restaurant komen heel veel toeristen, dat zijn vooral mensen uit Europa. Als Spanje niet bij de Europese Unie hoort, dan zouden er misschien minder toeristen bij ons komen.