Bericht uit Europa! Griekenland (copy) (copy)

Bericht uit Europa!

Ik ben:

Stasia Vasiliadis

Ik ben:

11 jaar oud

Dit is mijn land:

Griekenland

HET WEER IN MIJN LAND:

Griekenland ligt aan de Middellandse Zee en heeft heel lekker weer. Ons land bestaat voor een groot deel uit eilanden. In de zomer kan het wel boven de veertig graden worden. We kunnen vaak naar het strand! In de winter regent het vaak, maar echt heel koud wordt het gelukkig niet.

Lievelingseten:

Ik eet heel graag giouvetsi. Dat maak je met orzo, dat is een soort pasta. Er zit een hele lekkere tomatensaus bij en wat vlees. Mijn moeder maakt het met lamsvlees. Ik zou het elke dag kunnen eten! Ik vind het ook lekker om dan een beetje tzatziki erbij te eten. Dat is een frisse salade met komkommer en yoghurt.

Mijn dag:

Ik ga elke week van maandag tot en met vrijdag naar school. Mijn schooldag begint om 8 uur ’s ochtends en eindigt om 2 uur ’s middags. Op school krijg ik les in de Griekse taal, wiskunde, geschiedenis, Engels, biologie, aardrijkskunde, kunst en nog veel meer. Volgend jaar ga ik naar het Gymnasio, dat is de Griekse middelbare school.

Stefania Liberakakis

Welke taal wordt er in Griekenland gesproken? 

In Griekenland spreken we Grieks. Veel mensen kennen ook Engels en in sommige delen van ons land spreken mensen ook Turks of Albanees.

Beroemd persoon uit mijn land:

Ik ben groot fan van Stefania Liberakakis. Zij deed mee aan het Eurovisie songfestival en miljoenen mensen over de hele wereld zagen haar optreden! Ik word altijd heel blij als ik haar hit Last Dance hoor en moet dan altijd even mee dansen.

giouvetsi

Het Parthenon in Athene

Waar staat Griekenland om bekend?

Griekenland is over de hele wereld bekend vanwege de Oude Grieken die hier duizenden jaren geleden leefden. Griekenland bestond toen uit verschillende kleine landjes. Er waren toen veel slimme geleerden. Hun ideeën worden nu nog steeds gebruikt, zoals democratie! Die zou ontstaan zijn in de stad Athene, dat is nu de hoofdstad van Griekenland. Mensen lezen nog steeds teksten van die geleerden of gebruiken hun ideeën. De Oude Grieken maakten ook mooie kunst. Ze maakten beelden en beschilderden potten en muren met mooie tekeningen. Deze tekeningen vertelden vaak een verhaal.

Kun je nog wat zien van de Oude Grieken?

Ja! In heel Griekenland kun je nog sporen van de Oude Grieken vinden, ook al leefden ze duizenden jaren geleden. Je vindt hier resten van oude steden en mooie standbeelden. Ik vind zelf de oude tempels heel bijzonder. Dat waren een soort kerken voor de Oude Grieken, het waren heel belangrijke gebouwen. Ze versierden zo’n ­tempel heel mooi en ze stonden vaak midden in de stad.

Waarom ben je trots op Griekenland?

Griekenland heeft een zware tijd gehad. Ons land had weinig geld en mocht misschien niet meer meedoen met de euro. Europa was heel streng voor ons. Maar dat zorgde voor problemen. Heel veel mensen hadden toen geen werk en werden steeds armer. Maar de laatste tijd gaat het beter met Griekenland. Ik ben heel trots op hoe wij als Grieken door blijven zetten in moeilijke tijden.

Wat merk jij ervan dat Griekenland bij de Europese Unie hoort?

Ik merk vooral dat we allemaal de euro hebben. Wanneer ik op vakantie ben in de Europese Unie kan ik overal met hetzelfde geld betalen. Dat is wel makkelijk, want dan hoef ik niet zo veel te rekenen! Voor toeristen die naar Griekenland komen is het ook erg makkelijk dat ze hun eigen geld kunnen gebruiken.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Bericht uit Europa! Griekenland (copy) (copy)

    Vorige pagina

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Bericht uit Europa! Griekenland (copy) (copy)

    Volgende pagina