Bericht uit Europa! Frankrijk (copy)

Bericht uit Europa!

Ik ben:

Olivier Corré

Ik ben:

11 jaar oud

Dit is mijn land:

Frankrijk

Het weer in mijn land:

In Frankrijk is het warmer dan in Nederland, vooral in het zuiden kan het in de zomer erg heet worden. Toch valt er ook bij ons in elk seizoen regen en hebben we in de winter veel sneeuw in de hoge bergen.

Lievelingseten:

Mijn lievelingseten is boeuf bourguignon, dit is een stoofpotje van rundvlees en allerlei groenten. Het staat bij ons thuis de hele dag te sudderen, dan is het het allerlekkerst.

Mijn dag:

Ik ga vijf dagen per week naar school. De school begint om 8.20 uur en duurt tot 11.30 uur. Hierna heb ik een lange pauze, dat moet ook wel, want we lunchen altijd heel uitgebreid. Eerst eten we een salade, daarna vis of vlees met groente, pasta of rijst en als toetje een kaasplankje of yoghurt. Ook als je in de schoolkantine luncht krijg je een driegangenmenu.

Om 13.30 uur beginnen de middaglessen, die duren tot 16.00 uur. Na schooltijd speel ik buiten met vrienden, ga ik fietsen of naar tennisles. Ik heb in de middag veel tijd om te spelen, want ’s avonds eten we pas rond 19.30 uur.

boeuf bourguignon

Beroemd persoon uit mijn land:

Julian Alaphilippe. Julian is een bekende wielrenner en ik hoop net zo goed te worden als hij.

Waar staat Frankrijk om bekend?

Frankrijk is het grootste land van Europa en veel mensen komen hier op vakantie. Ze houden van alle verschillende landschappen en het lekkere eten. Als je toeristen vraagt waar ze aan denken bij Frankrijk, dan zeggen ze denk ik: de Eiffeltoren, stokbrood en wijn. Maar wijn lust ik nog niet hoor.

Julian Alaphilippe

Welke taal spreken mensen in Frankrijk?

In Frankrijk spreken we Frans, maar dat was niet altijd zo. Wist je dat de ouders van mijn opa en oma Duits spraken? Dat komt omdat het gebied waar zij woonden, de Elzas, toen nog bij Duitsland hoorde. De Elzas is een gebied in het noordoosten van Frankrijk, dat tegen Duitsland aanligt. Vroeger hoorde dit gebied bij Duitsland, later bij Frankrijk, daarna weer bij Duitsland, en ga zo maar door. Er was dus vaak oorlog over wie er de baas was en welke taal er gesproken moest worden. Na de Tweede Wereldoorlog hoorde de Elzas officieel bij Frankrijk.

HEEFT FRANKRIJK VEEL OORLOGEN MEEGEMAAKT?

Ja, in Frankrijk zijn veel oorlogen geweest. Zo was er heel lang geleden bijvoorbeeld de Honderdjarige Oorlog met Engeland, maar ook tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd er veel gevochten in mijn land.

Honderdjarige Oorlog: Slag om Orléans in 1428 (Vigiles de Charles VII, 15e eeuw).

Zie je in jouw stad nog dingen terug van de oorlog?

Bij ons zie je in bijna elk dorp of stad een monument over de oorlog. Dat zijn bijvoorbeeld standbeelden van soldaten. Er zijn ook veel museums, gebouwen en begraafplaatsen. Met mijn ouders ben ik een keer in Romagne-sous-Montfaucon geweest (wat een moeilijke naam hè). Hier liggen 14.246 Amerikaanse soldaten begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog omgekomen zijn. Ik vond het heel bijzonder om te zien, al die witte kruizen. Ik was er stil van. Ik ben ook een keer op een begraafplaats geweest waar Duitse soldaten begraven liggen. Deze begraafplaats was een stuk minder mooi dan de Amerikaanse begraafplaats. Er stonden geen witte kruizen, maar de grafstenen lagen plat op de grond. Mijn moeder vertelde dat Duitsland en Frankrijk na de oorlog nog steeds ‘ruzie’ hadden. Frankrijk wilde de Duitse soldaten daarom geen mooi graf of monument geven. Ik vind dit best zielig voor de familie van die Duitse soldaten.

Romagne-sous-Montfaucon

Beaumont-Hamel

Welk museum in Frankrijk moeten wij echt eens bezoeken?

Als je net als ik de oorlog interessant vindt, dan moet je echt naar de loopgraven in Beaumont-Hamel! Hier zijn we met ons schoolreisje naartoe gegaan. Daar vertellen ze je alles over het leven van soldaten. Zij hadden het echt heel erg zwaar. Er is ook een museum bij waar echte wapens liggen! 

Wat merk jij ervan dat Frankrijk bij de Europese Unie hoort?

Mijn oom en tante wonen in Spanje. Omdat dat land ook bij de Europese Unie hoort, hoeven we niet te stoppen bij de grens als we bij hen op bezoek gaan. We kunnen gewoon doorrijden en hoeven niet in een lange file te staan!