Bericht uit Europa! Duitsland (copy) (copy)

Bericht uit Europa!

Ik ben:

Felix Laslo

Ik ben:

12 jaar oud

DIT IS MIJN LAND:

Duitsland

Het weer in mijn land:

Duitsland is een groot land, dus het weer is niet overal hetzelfde. Ik woon in de bergen. Hier kun je in de zomer genieten van de zon, maar in de winter kunnen we ook skiën omdat er veel sneeuw valt. Duitsland ligt maar voor een klein gedeelte aan zee, hier ga ik in de zomer graag op vakantie.

Lievelingseten:

Ik houd heel erg van flammkuchen. Dit is een soort pizza, maar dan veel dunner. Ik doe er altijd veel groenten op, want ik eet geen vlees. Misschien kun je het thuis ook eens maken.

Mijn dag:

Als ik naar school ga, dan moet ik vroeg op. Om kwart voor 7 word ik opgehaald door de schoolbus en om half 8 beginnen de eerste lessen. Omdat we zo vroeg beginnen, ben ik ook vroeg uit. Om 13.00 uur is school namelijk al afgelopen. Wel stom dat ik elke dag huiswerk moet maken. Al vanaf groep 3 krijgen we huiswerk mee, waar ik meestal 1,5 uur per dag aan werk. Volgend jaar ga ik naar de middelbare school. Dat is anders dan in Nederland. Wij gaan niet na groep 8, maar na groep 6 al naar de grote school.

Angela Merkel

Beroemd persoon uit mijn land:

Angela Merkel. Angela is heel lang de ‘baas’ van Duitsland geweest. Veel mensen vonden dat ze dat erg goed deed.

Waar staat Duitsland om bekend?

Ik vind het soms een beetje stom, maar als mensen aan Duitsland denken, denken ze vaak aan de Tweede Wereldoorlog en aan Hitler. Het is niet zo dat iedereen in Duitsland deze oorlog wilde, want ook Duitsers hebben het zwaar gehad. Ik zou het leuker vinden als mensen aan de kerstmarkten denken, aan Fantasialand of aan de mooie natuur.

De Berlijnse muur

Welke taal wordt er in Duitsland gesproken?

In Duitsland wordt Duits gesproken. Voor buitenlanders klinkt het Duits bijna hetzelfde als het Nederlands. Veel woorden klinken hetzelfde: in het Duits zeg je ook hallo en Fest betekent feest. Wat denk je dat kaputt betekent?

Heeft jouw familie veel meegemaakt in Duitsland?

Ja. Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn verdeeld in Oost- en West-Berlijn. In het oosten was de Sovjet-Unie de baas, hier woonden mijn opa en oma. Het leven in het oosten was niet goed en veel mensen wilden vluchten naar het westen. Om te zorgen dat mensen niet konden vluchten, werd er een grote muur gebouwd: de Berlijnse muur. Mijn opa en oma zaten opgesloten in Oost-Berlijn. Vluchten was supergevaarlijk. De meesten overleefden dat niet, dus mijn opa en oma probeerden er maar het beste van te maken.

Recept

flammkuchen

 • 100 gram bloem
 • 2 gram gist
 • 80 ml lauw water
 • 2 eetlepels crème fraîche
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • Lekker veel groenten. Bijvoorbeeld rode ui, paprika, champignons en aubergine (Mijn ouders doen er ook nog spekjes op)

Hoe maak je het?

Maak het deeg door de bloem, het gist, het water, 1 eetlepel olijfolie en wat zout te mengen. Maak er een mooie bal van. Laat de deegbal 1 uur, in een afgedekte kom, rijzen.

Rol de deegbal uit en verdeel de crème fraîche erover. Leg de groenten (en uitgebakken spekjes) erop. Zet de flammkuchen 15 minuten in een voorverwarmde oven (220 graden). Guten appetit!

Hoe was het leven voor jouw opa en oma in ­Oost-Berlijn?

Mijn oma vertelde dat ze veel moesten wachten. Als ze naar de bakker wilde, wachten. Als ze naar de kapper ging, wachten. Boodschappen doen, wachten. Overal stonden enorme rijen. En als je dan eindelijk de supermarkt binnen mocht, was er weinig om te kopen. Overal was maar één soort van, je kon dus niet kiezen uit verschillende soorten chips, boter of shampoo. Ook was er te weinig verse groenten en fruit.

Zijn jouw ouders ook in Oost-Berlijn geboren?

Mijn vader komt niet uit Oost-Berlijn, maar mijn moeder wel. Mijn moeder ging dus ook in Oost-Berlijn naar school. Dat zag er heel anders uit dan nu. De kinderen zaten vanaf de kleuterklas totdat ze 16 jaar waren bij dezelfde kinderen in de klas. Ook moesten ze zes dagen per week naar school. Op school werd geleerd dat het belangrijk is om te werken voor het land waar je woont en dat je voor je land moet vechten. Rekensommen gingen vaak over tanks en soldaten. En in taalboeken ging het vaak over oorlog. Jongens leerden zelfs hoe ze wapens moesten gebruiken. Gelukkig mochten kinderen wel sporten, maar ze mochten niet altijd zelf kiezen welke sport ze wilden doen. Er werd voor je bepaald welke sport het beste bij je lichaam paste. Omdat mijn moeder in Oost-Berlijn niet altijd zelf mocht bepalen wat ze deed, vindt ze vrijheid nu erg belangrijk.

Wat merk jij ervan dat Duitsland nu bij de Europese Unie hoort?

Ik ga vaak naar Oostenrijk. Dat komt omdat ik goed ben in skiën en schansspringen. Omdat Duitsland en Oostenrijk bij de Europese Unie horen, kan ik daar in de winter naar school. In Oostenrijk krijg ik goede lessen. Het is wel moeilijk dat ik dan even niet bij mijn ouders woon, maar op een kostschool.


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Bericht uit Europa! Duitsland (copy) (copy)

  Vorige pagina

  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/kinderspecial.studioeuropamaastricht.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Bericht uit Europa! Duitsland (copy) (copy)

  Volgende pagina